top of page

sob., 27. jul.

|

Maketa mesta ob Bevkovem trgu

Walk & Wine + GERTRUDE (ITA) @ ZRCALA MEJE /SPECCHI DI CONFINE

Sprehod skozi zgodovino mladega mesta do skrivnega botaničnega vrta s koncertom italijanske zasedbe Gertrude ter končno vinsko degustacijo čezmejnih vinarjev v enoteki Mama Angela

Walk & Wine + GERTRUDE (ITA) @ ZRCALA MEJE /SPECCHI DI CONFINE
Walk & Wine + GERTRUDE (ITA) @ ZRCALA MEJE /SPECCHI DI CONFINE

Datum & Kraj

27. jul. 2024, 10:00 – 14:00

Maketa mesta ob Bevkovem trgu, Bevkov trg, 5000 Nova Gorica, Slovenija

Podrobnosti

WALK & WINE in koncert zasedbe GERTRUDE (Italija)

10:00 – 13:00 @ Nova Gorica (SI) - Gorica (IT)

Sprehod skozi zgodovino mladega mesta do skrivnega botaničnega vrta s koncertom italijanske zasedbe Gertrude

Zgodba o mestu, ki naj bi »sijalo preko meje«, zraslo pa je na  nekdanjem pokopališču. O prvi urbanistični zasnovi Edvarda Ravnikarja. O  tem, da je celo mesto botanični vrt. In kako je Nova Gorica postala  slovenski Las Vegas.

Pot je zasnovana kot urbanistično-zgodovinski sprehod preko kratke, a  burne zgodovine Nove Gorice, polne zanimivih zgodb, pa tudi paradoksov  in ironij. Obiskovalec najprej spozna prvotno zasnovo mesta, nato pa  korak za korakom odkriva nadaljnje delčke – kako se je ta zasnova vedno  znova spreminjala in zakaj je mesto danes takšno, kakršno je.

Sprehod bomo začeli pri maket idejne zasnove mesta in se podali na  pot tako kot je nastajalo mesto: spoznali bomo nastanek osnovne ulice  Magistrale, ugotovili pomen potoka Koren in mladinskih delovnih brigad  za mesto, spoznali razloge za raznolikost drevesnih vrst in zakaj se je  vrtnica znašlo v mestnem grbu. Spoznali bomo razloge za preobrat mesta v  igralniško destinacijo pa tudi predzgodovino lokacije, kjer je zdaj  center mesta.

Nato se bomo sprehodili po Erjavčevi ulici tik do meje in pred tem  skrenili do nedavno odprtega Parka Rafut z izjemno neoislamsko vilo in  bujno vegetacijo v edinstveni mikroklimi, kjer bomo prisluhnili koncertu  zasedbe Getrude.

Zatem bo sledila pot preko železniških tirov in tunela pod Gradom v  središče druge Gorice, na Travnik, kjer bomo pri Mami Angeli deležni  zaslužene degustacije vin.

Prijave in kontakt:

E: kud.morgan@gmail.com

T: +386 (0)41 456754

11:30 –12:15h @ amfiteater parka Rafut (SI)

GETRUDE (IT) - koncert  Projekt Gertrude s ovezuje  nekatere najvidnejših in najzanimivejših glasbenic in glasbenikov iz  Furlanije - Julijske krajine. Njihov e je rodil leta 2021 s ciljem po  pletenju vezi med improvizirano in komponirane glasbo. Kvintet pi  akustični nastopi nudijo glasbeno potovanje med kompleksnejšimi  elementi, ki se navezujejo na prakse sodobne klasične glasbe, in  preprostejšim, a nič manj pomembnimi trenutki, ki izhajajo iz ljudskih  tradicij.

Zasedba: Clarissa Durizzotto –  klarinet; Paolo Pascolo – flavte;  Gabriele Cancelli – trobenta; Mirko Cisilino – pozavna, francoski rog;  Martino O'Loughlin – tuba

13:00 –15:00h @ enoteka Mama Angela, Gorica (IT)

Vinska degustacija: Mavrič Danilo winery & Draga Boutigue winery

Na vinski degustaciji se nam bosta predstavila vinarja Mavrič Danilo  wines iz Goriških Brd ter Draga Boutique winery iz sosednjega  Števerjana.

Vinarja, ki sta v pristopu do predelave vina zelo različna. Prvi se  nam bo predstavil s svežimi, mineralnimi vini, Draga pa bo poskrbel za  razvajanje z naravnimi vini.

Mavrič Danilo winery:

Butični družinski vinarji na 8 hektarjih na področju slovenskih in Italijanskih Brd.

Pridelujemo od svežih vin do oranžnih ter barikiranih vin. Bela in rdeča.

Na kmetiji degustacijski prostor, kjer vam osebno predstavimo naša vina.

Draga Boutique winery:

Od leta 1908 se družina Miklus ukvarja z obdelovanje vinske trte in  od leta 1992 pa tudi s pridelavo vin med griči Števerjana na nadmorski  višini 270 m. Danes vseh 13 ha vinogradov  obdelujemo na biološki način.

Filozofija vinske hiše je pridelava naravnih vin brez selekcioniranih kvasovk in brez filtracije.

Info za rezervacijo:

Tel: 00386 (0)31 379 814 (Iztok)

Projekt  financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa  Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.

Deli

bottom of page